Koulun blogi

Karkkien ja kepposten aika on taas! 30.10.2023

Illat hämärtyvät ja ilma viilenee. Aamuisin on vaikea nousta sängystä, ja mieli tekisi jäädä lämpimän peiton alle nukkumaan. Aamulla ulos astuessa pitää jo laittaa lämmintä päälle, ja koulumatkakin taittuu hitaammin kuin kesäkuukausina. Kylminä aamuina käyvät mielessä villasukat ja lämmin tee. 

Syksy säämuutoksiensa lisäksi tarkoittaa monille kurpitsajuhlaa. Koulun seinät ovat täyttyneet oppilaiden halloween-aiheisista askarteluista ja -koristeista. Pikkunoidat ja kummitukset liihottelevat koulun käytävillä silloin, kun kukaan ei ole niitä näkemässä. Ilmassa on juhlan tunnelmaa – vaikkakin erilaista kuin esimerkiksi joulun alla. 

Koulun arjessa varsinkin keppostelut ovat näkyneet, vaikkei tekijöitä olekaan saatu kiinni itse teossa. Koulun jäynähenget ovat olleet viime aikoina varsin kovassa vauhdissa. Lukiolla yksi vessa sinetöityi ikuiseen lukkoon sulkien yhden opettajista hetkellisesti sisäänsä. Peruskoululla tietokonekärryistä on mystisesti irronnut johtoja, eivätkä koneet ole sen vuoksi latautuneet seuraavia käyttäjiä varten. Opehuoneessa ovat herkut kadonneet ennen kuin niitä on pöydälle edes ehditty laskea. Varsinkin salmiakit ovat hävinneet nopeammin kuin sana niiden olemassaolosta on ehtinyt kiiriä opettajien korviin. Herää kysymys: onko näiden kaikkien tapahtumien takana ihminen, sattuma vai kenties koulun oma kummitus? 
 

Tiistaina syysjuhlallisuudet pääsevät huippuunsa, kun koululla järjestetään ylimääräinen halloween-herkkukioski ja illalla alakoululaisille disko. Varsinkin jälkimmäistä ovat koulun pienimmät odottaneet kuin kuuta nousevaa, ja moni on jo hankkinut itselleen hienon naamiaisasun illan rientoja varten.  

Eväät, vaatetus ja unelmat kuntoon – yo-kirjoitukset ovat loppusuoralla! 20.9.2023

Syksy ja kevät ovat abivuottaan käyville mahdollisesti jännittävimpiä vuodenaikoja. Kyseessä ovat ne hetket, jolloin koko lukioaikainen opiskelu pistetään kovaan testiin, ja opiskelija pääsee näyttämään taitonsa oppiaineissa, joihin hän on tuossa kohtaa uhrannut lukioaikaisesta elämästään viimeiset 2,5 vuotta. Paineet ovat kovat – se on sanomattakin selvää. Luku-urakka kun pitäisi jo aloittaa hyvissä ajoin – periaatteessa mielellään jo lukion ensimmäisenä vuonna. Työmäärä on valtava, ja se kaikki kulminoituu reilun kahden viikon mittaiseen koerupeamaan. 

Ylioppilaskirjoitusten alku on myös medialle varsin otollista aikaa kirjoitella eväs- ja vaatetusehdotuksien top 10 -listoja kokeisiin osallistuville kokelaille. ”Mitä laittaa päälle koetilaan?”-tyyppiset listat toki ovat tärkeitä – pääseehän esimerkiksi meidänkin monitoimitilassamme kokemaan kaikki Suomen neljä vuodenaikaa yhden kuusituntisen aikana: kuuman kosteasta aamupäivästä siirrytään pitkän istumisen jälkeen jääkylmään ilmastoon ja taas lopulta miellyttävään lämpöön, kun vessareissulla pääsee venyttelemään ja täten veri kiertämään raajoihin.  

Sen lisäksi, että mukaan kokeeseen on ottanut kevyttä vaatetta ja silti villasukat ja pitkähihaisen paidan (kyllä, jopa meillä se on tarpeellista), hyvät eväät ovat myös aina tärkeät. Mikäli lehtiä ja alan asiantuntijoita on uskominen, jotakin suolaista, jotakin makeaa, paljon vettä ja kaikki mielellään naposteltavassa ja siistissä muodossa, muodostavat varsin näppärän ja pitkäkestoista energiaa antavan yo-koeaterian. 

Kun sitten kirjoitukset ovat lopulta ohi, alkaa uudenlainen jännittäminen: koetulosten odottelu ja lopulta niiden saaminen. Lehdistö on tällöinkin heti kärkyllä. Yo-rupeaman jälkeen lehdistö kaivaa esille yhdentoista laudaturin kirjoittajat ja esittelee milloin kenenkin nuoren huippusuorituksia ja suureellisia tulevaisuuden haaveita. Moni abi varmasti tuntee painetta omasta suorituksestaan ilman kyseisiä menestystarinoitakin. Tärkeintä olisikin silloin muistaa se, että jokainen luo omaa menestystarinaansa eivätkä muiden suoritukset paina omalla elämänpolulla paljoakaan. Kliseisesti sanottuna jokainen menee omia unelmiaan kohti juuri niillä eväillä, joita on itselleen valmistanut – olivat ne sitten juuri sitä jotain suolaista, jotain makeaa ja mahdollisimman siistissä muodossa tai mahdollisesti jotakin aivan muuta.  

Syksyn 2023 ylioppilaskirjoitukset ovat nyt loppusuoralla. Kohta voi jo huokaista helpotuksesta. Tsemppiä kaikille kokelaille viimeisiin syksyn yo-kirjoituksiin! 

Koulurauhan julistus kokosi koulun oppilaat yhteen 23.8.2023

Pienet (ja isotkin) jalat kipsuttelivat kohti koulun monitoimitilaa keskiviikkona 23.8., jossa julistettiin koulurauha. Tukioppilaat lukivat koulurauhan julistuksen, jossa muistuteltiin muun muassa siitä, että kiusaaminen voi tapahtua myös sosiaalisessa mediassa ja on yhtä tuomittavaa kuin fyysinenkin kiusaaminen.

Tästä voit lukea koulun rauhan julistuksen kokonaisuudessaan.

Ensimmäiset koulupäivät 15.8.2023

Tiistaina se alkoi – uusi kouluvuosi Espanjan paahtavan auringon alla Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa! Koulun käytävät täyttyivät taas kesän jälkeen iloisista äänistä, kun uudet ja vanhat oppilaat saapuivat kouluun jännittyneissä mutta innokkaissa ja latautuneissa merkeissä. Ilon äänet kaikuivat Los Pacosissa jo itse asiassa päivää aiemmin, kun opettajat täyttivät samaiset käytävät omilla äänillään, kun suunnittelu tulevaa lukuvuotta varten alkoi. Opettajat ovatkin ensimmäisellä kouluviikolla kokoustaneet ahkerasti ja miettineet ensimmäisten koulupäivien ohjelmaa sekä tulevaa lauantaikoulupäivää, joka jo häämöttää lähitulevaisuudessa. Huomionarvoista on, että koulumme on saanut uusia opettajia liudan lisää. Vaikka moni opettaja onkin oppilaille uusi ja nimet ja kasvot ovat vielä mahdollisesti hakusessa, on kaikilla varmasti ollut mukavaa tutustua uusiin kasvoihin ja saada joukkoomme uusia persoonia ja alansa rautaisia ammattilaisia. Myös uusia oppilaita on tullut useita – kuten joka vuosi. Heidät erityisesti toivotamme tervetulleiksi lämpimään yhteisöömme ja toivomme, että koulun aloitus koulussamme on ollut mieluisa!

Mitä itse koulun aloitukseen tulee, voitaneen todeta, että oppilailla ja opiskelijoilla aloitus kouluvuoteen on ollut niin pehmeä kuin se suinkin aina kouluvuoden alussa voi olla. Ensimmäisinä koulupäivinä luokat pääsivät tutustumaan uusiin ryhmiinsä ja luokkalaisiinsa hauskojen aktiviteettien myötä. Myös koulun käytänteitä ja järjestyssääntöjä kertailtiin. Torstaina herkuteltiin jäätelötuuteilla, jotka luonnollisesti näillä kuumilla Espanjan helteillä toivat mukavaa viilennystä pitkään päivään. Monet opiskelijat löysivät jo ensimmäisten päivien aikana uusia kavereita. Jotkut onnistuivat löytämään vanhatkin koulun sokkeloisilta käytäviltä.

Loppuviikkoa kohti päästiin jo varsinaisen opiskelun makuun ja uusia koulukirjoja on jaettu tunneilla ahkerasti. Kun koulutyö on nyt lähtenyt kunnolla käyntiin, kannattaa myös muistaa vapaa-ajan ja palautumisen merkitys. Rentoutuminen on tärkeää – varsinkin lukiolaisilla, joilla työmäärä on suuri. Abit, jotka valmistautuvat syksyn ylioppilaskirjoituksiin, varmasti ovat kesänkin aikana lukeneet tulevaa koitostaan varten kuumeisesti. Tärkeää on muistaa, että onnistuneeseen lukusuunnitelmaan kuuluu myös hetkiä itselle ja asioille, jotka auttavat rentoutumaan. Tämähän meidän jokaisen aikuisenkin olisi hyvä muistaa.

Hyvinvointi onkin yksi tämän vuoden teemoista. Hyvinvointi on tietysti käsitteenä laaja ja sen toteutuminen ja ylläpitäminen vaatii ennen kaikkea kodin ja koulun yhteistyötä. Toivommekin voivamme kehittää sitä tänä vuonna enemmän. Hyvinvointia on myös työrauha, jota ei voi tarpeeksi peräänkuuluttaa varmasti missään suomalaisessa koulussa. Olemmekin esimerkiksi tänä vuonna ottaneet käyttöön kännykkäparkin, joka rauhoittaa oppitunnit juurikin sille tärkeimmälle – oppimiselle. Tätä ajatusta pohjustettiin jo viime keväänä, kun yläkoulun tekstiilityön ryhmät valmistivat luokkiin hienoja kännykkäpussukoita. Pussukat ovat olleet nyt kovassa käytössä ja oppilaat ovat tuoneet kännykkänsä lepäilemään niihin heti oppituntien alussa. On ollut hienoa huomata, miten oppilaat ovat sitoutuneet yhteisiin sopimuksiin ja työrauhaan! Myös kännykät kiittävät, kun saavat hetken rauhaa omistajiltaan.

Näillä eväillä on hyvä aloittaa uusi kouluvuosi!