Kestävä kehitys

Kestävä kehitys  (KeKe) Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa

Kestävän kehityksen teemat

Koulumme kestävän kehityksen teemoiksi (painopistealueiksi) on valittu lukuvuosiksi 2017-2018 on valittu

• Jätteen synnyn ehkäisy ja kierrätys
  • Ravinto ja terveys
  • Turvallisuus koulussa ja koulumatkalla
  • Kiusaamisen ja syrjäytymisen ehkäisy
  • Monikulttuurisuus ja kansainvälisyys

Kestävän kehityksen teemat ovat jatkuvasti läsnä aikaansa seuraavien sekä vastuullisten oppilaitosten arjessa ja uuden OPS:n myötä niiden näkyvyys on entisestään kasvanut. Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa kestävän kehityksen työtä on tehty jo vuosia.

Pitkäjänteisen työn on huomioinut Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö, joka on myöntänyt Aurinkorannikon suomalaiselle koululle kestävän kehityksen sertifikaatin. Olemme ensimmäinen ulkosuomalainen koulu, jolle kyseinen tunnustus on annettu. Sertifikaatti myönnetään oppilaitokselle, joka toimii kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti kaikilla tasoilla koulun johtamisesta opetukseen sekä koulun arjen erilaisissa käytänteissä.

OKKA-säätiö luovutti sertifikaatin seuraavin saatesanoin:
“Aurinkorannikon suomalainen koulu ansaitsee kiitosta erityisesti vahvasti kulttuurisen kestävän kehityksen näkökulmaan nojaavasta toiminnastaan. Aurinkorannikon koulussa myös viihdytään, oppilaat tuntevat toisensa ja ovat ystäviä keskenään. Elämänhallintataidot, sopeutumiskyvyt ja itsetunnon vahvistaminen ovat koulun arjessa sosiaalisen kestävyyden peruspilareita.
Oppilaat ovat mukana toiminnan suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa aktiivisina toimijoina. Opettajien osaaminen on korkeatasoista ja he ovat motivoituneita. Koulun johto resursoi kestävän kehityksen toimintaa. Vanhemmat tukevat monin tavoin koulun kasvatustyötä.”

Koulun kestävän kehityksen ohjelma pohjautuu toiminnan jatkuvaan parantamiseen. Haluamme parantaa toimintaa entisestään ja toimia samalla esimerkkinä kestävän kehityksen asioissa niin koulun oppilaille, kotiväelle, henkilökunnalle kuin myös muille koulua ympäröiville yhteisöille.

Aurinkorannikon suomalainen koulu on jo sijaintinsa ansiosta hyvin monikulttuurinen koulu. Oppilaille keke-arki tuo mukanaan mukavan, turvallisen ja välittävän ilmapiirin. Pyrimme välittämään oman ympäristömme hyvinvoinnista, meitä ympäröivistä ihmisistä, muista yhteisöistä sekä luonnosta. Samalla oppilaat oppivat huomioimaan näitä seikkoja myös arkipäivän erilaisissa toiminnoissa ja valinnoissa.

Sosiaalisen kestävyyden lähtökohtana on, että koulussamme viihtyvät kaikki siellä työskentelevät, niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin. Koulun panostus tähän osa-alueeseen näkyy selvimmin erilaisissa ryhmäyttämispäivissä, kummioppilastoiminnassa, aktiivisessa oppilaskuntatoiminnassa, oppilaiden keke-tiimissä, KiVa-koulutoiminnassa, Liikkuva-koulu toiminnassa sekä erilaisin teema- ja tapahtumapäivin. Myös monenlainen kerhotoiminta on koulupäivien jälkeen vilkasta. Sosiaalinen kestävyys ja se, että kaikki viihtyvät koulussa, vaatii paljon työtä.

KeKe-tiimi lv. 2017-2018

Marjaana Myllylä (pj.), Marjo Metsä-Nuutinen, Merja Hakanen, Laura Pippuri ja Ritva Pekkanen.
Työryhmä edistää ja seuraa kestävän kehityksen eri osa-alueiden (sosiaalinen, kulttuurinen, taloudellinen ja ekologinen) toteutumista koulussamme yhdessä Keke-oppilaiden kanssa. Oppilaiden Keke-tiimissä on edustaja jokaiselta luokka-asteelta, esiopetuksesta lukioon.

Melvin ja Kathy

Melvin ja Kathy ovat koulumme kummioppilaita. He asuvat Hondurasissa ja tuemme heidän koulunkäyntiään ACOES-säätiön kautta. Rahoja kummilapsille olemme hankkineet mm. vähentämällä käsipaperin kulutusta, sekä erilaisilla kampanjoilla, kuten kierrätys- ja vaihtotorit, joiden tuotto on ohjattu Melvinin ja Kathyn hyväksi. Projektin yhteyshenkilönä koulullamme toimii Laura Pippuri.

Kestävä kehitys kouluruokailussa

Kestävä kehitys otetaan koko ajan huomioon myös kouluruokailussa. Koulussamme ruoka valmistetaan alusta lähtien itse omassa keittiössä. Mitään puolivalmisteita tai lisäaineita ei käytetä. Kasviksia käytetään runsaasti. Luonnolliset kasvikset ja täysjyvätuotteet ovatkin kouluruokiemme perusta. Joka viikko on yksi kasvisruokapäivä. Punaista lihaa käytetään hyvin vähän.

Kouluruokailussa kiinnitämme myös koko ajan huomiota hyviin ruokailutapoihin sekä siihen, että ruokaa otetaan sen verran kuin syödään. Lisää voi aina hakea. Kuorimajätteet ja ruokajäämät haetaan läheiselle maatilalle eläinten ravinnoksi.

Myös kotitalousopetuksessa ja kokkikerhoissa oppilaille painotetaan kestävän kehityksen periaatteita sekä hyvän ja puhtaan ravinnon merkitystä.